Boeren rondom Leeuwarden openen hun deuren tijdens ‘Toer de Boer’

Op zaterdag 22 april 2023 openen 15 melkveebedrijven in en rond Leeuwarden tussen 10.00 en 16.00 hun deuren voor publiek tijdens een speciale ‘Toer de Boer’ Deze open boerderijroute wordt om 10.00 geopend in Jellum op de boerderij van de familie Andreae. Wethouder Evert Stellingwerf van de gemeente Leeuwarden tapt hier de eerste fles melk van Melktap Jellum die hiermee feestelijk in gebruik wordt genomen.

Op weg naar een natuurlijke landbouw

Boeren passen steeds meer natuur in hun bedrijfsvoering in en zijn hier trots op. Ze willen laten zien dat zij een positieve bijdrage kunnen leveren aan biodiversiteit, klimaat en landschap. De deelnemende boeren vertellen en laten dan ook zien wat zij al doen aan natuurinclusieve, duurzame landbouw op hun bedrijf. Denk aan koeien in de wei, weidevogels, kruidenrijk grasland, voederhagen, bodemprojecten en lokaal voedsel.

Activiteiten voor jong en oud

Jong en oud, iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen bij de boerenbedrijven. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd. Van de geschiedenis van de melkveehouderij in het Fries Landbouwmuseum (met gratis toegang!) en melkveebedrijf Ald Barrahûs tot een volledig geautomatiseerd bedrijf van de familie Tamminga in Leeuwarden. ‘TikTok-boer’ Jan Woudstra uit Menaam legt uit wat voederhagen zijn en op de boerderij in Jellum wordt uitgelegd waarom honingbijen zo belangrijk zijn. Voor een stuk boerenkaas of ander lekkers uit de streek kunnen mensen doorfietsen naar boerderijwinkel Tsiis & Sa in Hilaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *