De geschiedenis van Boerderij Nij Humalda

Aan de rand van Leeuwarden staat onze melkveehouderij, verdeeld over twee locaties. Samen houden we zo’n 300 melkkoeien, die van het voorjaar tot het najaar (overdag) buiten lopen. 

Op de locatie aan het Schapendijkje, waar ook de melktap zich bevindt, staat al het jongvee en de droge koeien (droge koeien zijn koeien met zwangerschapsverlof). Naast melkkoeien hebben we ook nog zo’n 20 schapen. In februari komen zij binnen om geschoren te worden en begin maart komen de eerste lammetjes. Zowel bij de koeien als bij de schapen met lammetjes kan overdag gekeken worden. 

De melkkoeien worden gemolken met melkrobots en gevoerd met een automatisch voersysteem. Door het automatische voersysteem ligt er elk moment van de dag vers voer. De melkrobots gaan 24 uur per dag door. Op deze manier kunnen de koeien hun eigen ritme van de dag bepalen.

Het grootste gedeelte van de melk wordt verkocht aan A-ware, die er weer heerlijke toetjes, kaas, melkpoeder, etc. van kan maken. Door middel van de melktap is er nu een mogelijkheid om elke dag verse, rauwe melk te halen. Heerlijk om zo te drinken of om bijvoorbeeld zelf yoghurt van te maken. Daarnaast weet u dan precies waar de melk vandaan komt en is het nog duurzamer ook. De melk kost slechts €1,- per liter, dit is voordeliger dan in de supermarkt. Wanneer u zelf een fles/verpakking meeneemt of een glazen fles bij ons koopt voorkomt u afval en spaart u hiermee het milieu.